Gastronomic Diff, the art of gastronomic difference, Mάρτιος 2019

Μάρτιος, 2019

URL: https://gastronomicdiff.com/2019/03/sa-michali-syros/?fbclid=IwAR3rdkvbn...

Κείμενο: Gastronomic Diff, the art of gastronomic difference

To εστιατόριο Σαν Μιχάλη στη Σύρο είναι ζωντανή απόδειξη ότι η υψηλή γαστρονομία ήρθε για να μείνει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, στη Σύρο. Ο ιδιοκτήτης και ανερχόμενος Chef, Αλέξανδρος Καρακατσάνης, τονίζει τη σημασία του να χρησιμοποιείς τις καλύτερες πρώτες ύλες που υπάρχουν, χωρίς εκπτώσεις, και περιγράφει την αξία της τοπικότητας στο φαγητό. “Σε κάθε τόπο υπάρχει πρώτη ύλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα”, με πρωταγωνίστρια τη Σύρο!

GD: Πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξετε εστιατόριο στο πιο βόρειο σημείο του νησιού, το χωριό Σαν Μιχάλη; Είχατε από μικρός κλίση στη μαγειρική; Κάνατε κάποιο ταξίδι που σας ενέπνευσε;

Μας αρέσει πολύ το χωριό του Σαν Μιχάλη, έχει υπέροχη θέα, ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασίλεματα στην Ελλάδα που σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά,τα άγρια βότανα και τις μυρωδιές, σε ταξιδεύουν και σε ηρεμούν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Επίσης, μας αρέσει ο κόσμος να γνωρίζει σε ποιο εστιατόριο πηγαίνει και όχι να κάθεται τυχαία, επειδή βρίσκεται σε δημοφιλή περιοχή. Έτσι αναγνωρίζεται πραγματικά η δουλειά μας. Και στην Ερμούπολη αν μετακινηθούμε στο άμεσο μέλλον, θα θέλαμε κάτι μοναδικό και λίγο πιο έξω από την φασαρία και τη ρουτίνα.

Ξεκίνησα από μικρός να μαγειρεύω, στο λύκειο, όταν μου έφερε ο αδερφός μου κάποια βιβλία μαγειρικής από την Αγγλία. Σπούδασα μηχανικός, αλλά η αγάπη μου για την μαγειρική με έκανε να αλλάξω πολύ γρήγορα πορεία. Προσπαθώ να ταξιδεύω συχνά, είτε για δουλειά, είτε για γαστρονομικές διακοπές. Τα ταξίδια σου δίνουν ανάσα και φαντασία

GD: Περιγράψτε μας τους top λόγους για να επισκεφτεί κάποιος το εστιατόριο σας και ποια πιάτα σας θεωρούνται must;

Είναι πολύ δύσκολο σε έναν τέτοιο χώρο να έρθει κάποιος αποκλειστικά για το φαγητό, όταν συναγωνίζεσαι ένα φανταστικό τοπίο! Νομίζω βέβαια πως μέχρι ένα σημείο τα έχουμε καταφέρει..! Η απλότητα του ξυλόφουρνου σε συνδυασμό με νέες μαγειρικές τεχνικές και την όμορφη εμφάνιση με ουσία που μελετάμε πάντα σε κάθε πιάτο πριν μπει στο μενού, κερδίζει αρκετά απαιτητικούς ουρανίσκους… Η δημιουργική κουζίνα δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο, αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές και όταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι η καλύτερη που μπορείς να βρεις και χωρίς εκπτώσεις, προκύπτει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Προσωπικά, προτείνω οτιδήποτε βγαίνει από τον ξυλόφουρνο, όπως το οσομπούκο με σιφνέικη ρεβυθάδα, το αρνί με σελινόριζα, το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί μας καθώς και κάποια πιάτα θαλασσινών, ελαφρώς πειραγμένα φυσικά… Η πολιτική μας βασίζεται στη χρήση μη επεξεργασμένων τροφίμων και θέλουμε να είναι όλα χειροποίητα με σεβασμό προς τους πελάτες μας.

GD: Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό;

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεις τα τοπικά υλικά και τους μικροπαραγωγούς, γιατί πραγματικά σε κάθε τόπο υπάρχει πλούσια πρώτη ύλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι από τη Σύρο και τις Κυκλάδες. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείς τον δικό σου χαρακτήρα και αναδεικνύεις την γαστρονομία του κάθε τόπου.

GD: Πώς θα ορίζατε την κουζίνα των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα αυτή της Σύρου; Ποια χαρακτηριστικά τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα;

Η υψηλή γαστρονομία στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει κατακόρυφα. Ιδιαίτερα στη Σύρο, υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες chef και επιχειρηματιών, πολλοί νέοι και παλιοί παραγωγοί προϊόντων που θα έπρεπε να υπάρχουν στα ράφια και στα ψυγεία βραβευμένων εστιατορίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις Κυκλάδες, με την βοήθεια του δικτύου Aegean Cuisine, έχει ανέβει πολύ η κυκλαδίτικη γαστρονομία μιας και όλο και περισσότερα εστιατόρια βασίζονται στα κυκλαδίτικα υλικά.

GD: Με ποιους τρόπους διασφαλίζεται η ποιότητα των πρώτων υλών σας, που είναι και το κύριο μέλημα σας;

Όπως είπα και παραπάνω βασιζόμαστε στα κυκλαδίτικα προϊόντα που έχουν όλο και περισσότερο ανοδική πορεία.

GD: Τηλεοπτικά, σας είδαμε πέρυσι στο τηλεοπτικό show μαγειρικής Master Chef. Πώς ήταν η εμπειρία σας;

Ήταν μια πολύ σύντομη αλλά όμορφη εμπειρία. Δεν έδωσα την απαραίτητη σημασία και ψυχολογία που έπρεπε γιατί κατάλαβα πως τελικά δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο..

GD: Κατά τη γνώμη σας, είναι το ίδιο δύσκολο να αναδειχθεί ένας chef σε νησί απ’ότι σε πόλη;

Το να αναδειχθείς σαν Chef είναι αρκετά δύσκολο… Θέλει συνεχές διάβασμα, ταξίδια, πολλές δοκιμές και πολλές ώρες στην κουζίνα. Νομίζω είναι εξίσου δύσκολο ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. Παντού είναι τεράστιος ο συναγωνισμός. Αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις νομίζω πως κάποια στιγμή θα δικαιωθείς. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι από τα λάθη σου. Χρειάζεται να βελτιώνεσαι μέσα από αυτά. Με αισιοδοξία, ταπεινότητα και πολλή δουλειά, μπορείς να τα καταφέρεις όπου και αν βρίσκεσαι. 

 

 

Tags: